< späť

Cena Nadácie Tatra banky za umenie

Tatra banka, 2008

Konal sa už trinásty ročník odovzdávania prestížnych Cien umelcom. Galavečer sa konal opäť v sále opery novej budovy Slovenského národného divadla a už po druhý krát bol úspešne súčasťou celodenného eventu, rozdeleného na dve časti. Druhý rok organizovaný DEŇ otvorených dverí SND pre širokú verejnosť mal očkávaný veľký úspech.

Novými lureátmi Ceny Nadácie Tatra banky za umenie v jednotlivých kategóriách sa stali:

V kategórii audiovizuálna tvorba získal ocenenie Ondrej Šulaj, cenu za oblasť divadlo prevzal Robert Roth, v kategórii hudba ocenili Romana Bergera, cenu za literatúru dostal Tomáš Janovic a v kategórii výtvarné umenie získal túto poctu Vladimír Kompánek. Ocenenie si prevzali v sobotu večer počas slávnostného galavečera.

Tento ročník odovzdavania Cien Nadácie Tatra banky za umenie prešiel úspešne mnohými zmenami. Po prvý krát bola udelená v piatich kategóriách aj špeciálna cena Mladý tvorca. Tú získali v oblasti audiovizuálnej tvorby Juraj Lehotský, za oblasť divadlo Tatiana Pauhofová, v kategórii hudba Adriana Kučerová, za literatúru Monika Kompaníková a v kategórii výtvarné umenie Dorota Sadovská.

Trinásty ročník udeľovania Ceny bol prelomový predovšetkým v spôsobe výberu oceňovaných osobností. Tipy na nominácie tento rok po prvý raz v histórii určila akadémia zložená z laureátov predošlých ročníkov. Právomoc rozhodnúť o víťazoch ostala i naďalej v rukách poroty, ktorej členmi sú významné osobnosti slovenského kultúrneho a umeleckého diania. Dôležitá zmena sa dotkla aj samotného ocenenia. Známy slovenský sochár a výtvarník Daniel Brunovský vytvoril pre udeľovanie cien jedinečnú bronzovú sošku múzy.

Večer moderovali vynikajúci Adela Banášová a Jiří Macháček, zaujali nové slovenské speváčky zastupujúce mladú generáciu, ktoré sa predviedli v špeciálnych aranžmánoch veľkych svetových hitov. Známe hity Tell him, Barcelona, Somewhere, The winner takes it all zaspievali v tento veľkolepý večer Adriana Kučerová, Andrea Zimányiová, Nela Pocisková a Zdenka Predná. Nová výnimočná jednoduchá a čistá scéna a zakomponovanie projektu Divé Maky nenásilne a vhodne do programu boli navými a prínosnými pre tento ročník a nastavili latku pre ďalšie ročníky konania Ceny Nadácie Tatra banky za umenie.

Cena Nadácie Tatra banky za umenieCena Nadácie Tatra banky za umenieCena Nadácie Tatra banky za umenieCena Nadácie Tatra banky za umenieCena Nadácie Tatra banky za umenieCena Nadácie Tatra banky za umenieCena Nadácie Tatra banky za umenieCena Nadácie Tatra banky za umenieCena Nadácie Tatra banky za umenie