< späť

16. ples v opere

Orange, 2016

Už po šestnástykrát otvoril plesovú sezónu práve Ples v opere. Otvárací ceremoniál 16. ročníka preniesol hostí do atmosféry snívania. Symbolom snovej krajiny, ktorá sa pred divákmi rozprestrela, bol mesiac - žiariaca guľa s priemerom až dva metre, ktorá voľne lietala priestorom divadla. Hostia sa v samotný večer mohli tešiť nielen z prepojenia skvelej hudby a tanca, ale priestor dostal i krátky prednes v podaní Borisa Farkaša. Netradičné boli tiež svietiace kostýmy účinkujúcich tanečníkov a obrovská sukňa opernej sólistky Michaely Rózsa Růžičkovej, ktorá slúžila ako premietacia plocha pre snovú projekciu.
V rámci programu sme sa rozhodli staviť na netradičné hudobné spojenia. Hudbu legendárnej skupiny Modus oživil prvýkrát v takomto zložení Oskar Rózsa spolu s hudobníkmi Jankom Lehotským, Eugenom Vizvárym, Ferom Griglákom, Martinom Valihorom a Katkou Knechtovou. Hosťom tiež zaspievala jedinečná Jana Kirschner s najznámejším domácim jazzmanom Petrom Lipom. Prvýkrát spoločne sa predstavili i brilantní českí muzikanti Dan Bárta, Ondřej Brzobohatý a Matěj Ruppert. Pár minút po polnoci vystúpil svetoznámy britský spevák Paul Young, ktorý prítomných potešil svojimi najväčšími hitmi. Tohtoročný Ples v opere moderovala krásna Vera Wisterová.
Ples v opere zároveň opäť potvrdil svoje celospoločenské poslanie. Vďaka jeho hosťom vzniknú na Slovensku dve Centrá včasnej intervencie – v Banskej Bystrici a vo východoslovenskom regióne. Na vznik špecializovaných zariadení, ktoré pomáhajú rodinám s deťmi s poruchami vývinu, poputuje od hostí tohto ročníka Plesu v opere celkovo 232 069 eur.

16. ples v opere16. ples v opere16. ples v opere16. ples v opere16. ples v opere